fredag 6 augusti 2010

Felbedömning av sannolikhet

Jag tänkte fortsätta lite på lärarstilen som den här bloggen har nu för tiden, och gå igenom lite sannolikhetslära - eller kanske snarare hur vi människor har en tendens att felbedöma sannolikheter. Dock blir dagens inlägg ganska kort, men förhoppningsvis lär ni er något!

Det mest kända exemplet kallas för Gambler's Fallacy (alltså ungefär Spelarens Felslut). Detta drabbar många som spelar på kasinon och liknande, och framförallt då de spelar roulette. Låt oss säga att en person sitter och spelar roulette. Han satsar endast på färg (alltså om kulan kommer hamna på rött eller på svart). De senaste 4 omgångarna så har det blivit svart. Spelaren kommer då sannolikt att nästa omgång satsa på rött (de flesta människor skulle göra det i en sådan situation). Resonemanget bakom att satsa på rött i det här exemplet brukar vara ungefär "Det är ju 50/50 vilken färg det blir, och nu har det blivit svart 4 gånger i rad. Oddsen för att det blir svart 5 gånger i rad är ju väldigt liten".

Det är just den där sista delen som är misstaget. Man satsar inte pengar på om det ska bli svart 5 gånger i rad (oddsen för att det ska bli svart 5 gånger i rad är ungefär 1 på 32, alltså ca. 3% chans). Du satsar på vad det ska bli Nästa omgång, som en isolerad händelse. Oddsen är alltså 50/50 för vilken färg det blir. Om du tror att det är väldigt låga odds för att det ska bli svart nästa gång när det varit svart 4 gånger i rad, så tror du en hel del konstiga saker. Bland annat tror du att den lilla marmorkulan har ett minne, och kommer ihåg vart den hamnat de senaste gångerna. Förutom detta tror du även att kulan har någon sorts moral som säger åt den att den ska hamna lika ofta på de båda färgerna. Lite märkligt va?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar