fredag 13 augusti 2010

Men sluta larva dig...

Läste en debatt-artikel på Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/kulturochnoje/article7611879.ab). Måste bara säga att jag blir så trött på sånt där. Folk som snackar (eller skriver i det här fallet) en massa strunt som de inte verkar förstå. Hon (debattören) verkar tro att bara för att "nördar" har blivit accepterade så glöms världens alla problem bort. Ok, vi nördar gillar våra "fantasivärldar" - alltså böcker, filmer, spel. Visst är det skönt att glömma bort vardagen i två timmar när man ser på en film. Men inte betyder väl detta att vi hela tiden "flyr in i" våra fantasier och struntar i omvärlden.

Det är som om att vi inte berättat sagor och sådant i många hundra år (snarare kanske tusentals år). Allt sådant är samma sorts "verklighetsflykt" som vi idag kompletterat med spel, film och böcker. Men att kalla det för "verklighetsflykt" är både befängt och okunnigt. Det är ju faktiskt så att de allra flesta (alla "normala") personer vet att det är på låtsas, men det är skönt att drömma sig bort. Om man sedan väljer att drömma sig bort till antikens Grekland, en solig strand på någon tropisk ö eller till Star Wars är ju egentligen bara ytliga skillnader.

I debatt-artikeln så var det särskilt en mening som chockade mig i hur befängd den var.
" "Medan P3 Kultur" rapporterar om virtuella verkligheter som om det inte fanns romer på flykt[...]". Varför skulle P3 Kultur prata om att romerna blir vidrigt behandlade och tvingas i flykt?! Det är inte kulturnyheter, det är "vanliga" nyheter (och togs även upp i nyhetssändningar på TV, i radio samt i tidningar). Denna sorts argumentation är tyvärr vanligt förekommande, dock oftast i politiken. Man byter ämne och drar in saker som inte hör till den ursprungliga frågan.

Jag blir på riktigt arg när okunniga människor (eller åtminstone ger de sken av att vara okunniga) kommer fram och snackar en massa strunt. Samma sak hände vid skolskjutningen i Columbine. Man valde att skylla dådet på diverse saker: Marilyn Manson, våldsamma datorspel, våldsamma filmer osv. Fullt förståeligt, samtidigt som det är helt befängt. Man väljer den lätta utvägen, istället för den svåra (och i det fallet kanske den viktiga) och säger "ojdå, vilka hemskt dåliga föräldrar de måste haft". Jag menar, dom killarna samlade på sig en massa vapen och byggde bomber... hemma! Hade föräldrarna visat något intresse för sina barns liv hade de nog upptäckt detta. Och om man ändå väljer att skylla på filmerna, spelen och musiken så är det fortfarande i grunden föräldrarnas ansvar att ha lite koll på vad deras barn ser på för filmer, vilka spel de spelar och vilken musik de lyssnar på. Fast att skylla på just musiken tycker jag är fruktansvärt larvigt, nästan barnsligt. Samma sak händer här i debatten. Man skyller på det lätta, att sci-fi och fantasy blir allt mer populärt, istället för att inse att det kanske är så att vi människor är riktigt ruttna mot varandra och sedan urminnes tider behandlat alla människor som sticker ut på ett fullständigt vidrigt sätt.

Tänkte bara avsluta med att säga att det är väldigt ofta som "kulturarbetare" (som roligt nog även är slang för arbetslös) verkar vara fruktansvärt anti allt nytt inom kulturen som är riktat till en bred publik. Dags att inse att saker och ting förändras, så sluta försvara ståndpunkten att "allt va bättre förr" och sluta vara så rädda för förändring! För att citera Scrubs: "different doesn't mean bad. It just means different".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar