tisdag 10 augusti 2010

Tillämpad psykologi och anfallande hundar

Ok, nu börjar jag ledsna. Det är väldigt mycket skriverier nu på sistone om hundar som attackerat människor. Min teori är att det inte blivit fler attacker, utan att det är ett "hett ämne". Alltså, debatten är ju igång efter att vissa raser förbjudits i Danmark. Så frågan är: är hundar farliga? Tidningarna vet att folk är intresserade av det här, och skriver därför mycket om det. Tyvärr leder detta till att läsarna tror att attackerna går upp, eftersom det ju står om det så mycket i tidningarna. Detta är ett vanligt misstag som vi människor gör.

Det hänger ihop lite med det senaste inlägget, nämligen att vi människor är dåliga på att bedöma sannolikhet. Fast i det här fallet är det istället så att ju lättare vi kan föreställa oss något - ju högre tror vi att sannolikheten är att det kommer att hända. Låt mig ge ett litet exempel. Om vi läser om en flygolycka så blir vi mindre benägna att flyga - för vi kan lätt föreställa oss att vårat flygplan också kommer krascha. Det är faktiskt snarare tvärtom. De som arbetar på flygplatserna kommer nämligen att bli mer noggranna efter en flygolycka, så en olycka gör det hela lite säkrare en tid framöver.

Samma felbedömning gör vi nu med hundarna. Vi läser om en massa hundar som anfaller människor, och tror att hundarna bara blir farligare och farligare. Detta leder till att vi (överlag) blir mer benägna att vara för ett förbud av vissa raser. Jag tycker personligen att detta är helt fel. Vi ska inte förbjuda vissa hundar, utan ha bättre uppfödare som bara säljer till folk som kan hantera hundarna. För vissa hundar kräver en hel del disciplin och att man verkligen inte låter dem bestämma. Man är inte elak mot hunden om man visar den att den står lägst i rankingen i familjen (flocken). Snarare tvärtom! En hund som vet sin plats är en lugn hund, och en lugn hund kommer inte attackera någon. En hund som inte riktigt vet sin plats däremot blir väldigt osäker och måste visa sig tuff (och kan därför bli aggressiv).

Så om du har en hund, stor eller liten, så klema inte med den - säg till på skarpen när den gör fel, brotta ner den på rygg om så krävs! Du och hunden kommer må bättre. För tro mig, även om du har en liten hund så kommer du inte såra den genom att visa att du är alfa. Däremot kommer du förstöra den om du behandlar den som en liten människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar