tisdag 25 maj 2010

Kunskap är makt.

Som rubriken säger, så är kunskap faktiskt makt. Åtminstone en sorts makt. Vissa verkar inte tro att det faktiskt är så, så jag har funderat på hur man kan visa att det faktiskt är så. Jag tror att jag kom på en hyggligt pedagogisk förklaring... Att kunskap är makt ser man på hur maktlösa okunniga personer är. Ta folket i Nordkorea som ett exempel. De bombarderas av ständig propaganda om hur strålande och fantastisk deras ledare är, samtidigt som de hålls okunniga om hur det egentligen står till. Därför är de maktlösa när det kommer till att försöka filtrera bort lögnerna från sanningen i vad som sägs på TV och i radio t.ex. Det är väl knappast någon som på allvar tror att första gången Kim Jong Il spelade golf så gick han en 18-håls bana på 19 slag (alltså hole-in-one på alla hål utom ett...)?

Det som jag tycker är skrämmande är att medan vi skrattar åt sådan propaganda som är en uppenbar lögn, så sitter vi ändå här i Sverige och tar emot en massa andra information - till stor del utan att vara det minsta kritiska. Det verkar som om att vi för det mesta litar blint på det som sägs i TV, vilket faktiskt är ganska farligt. Ta hela grejen med global uppvärmning som ett exempel. Det nämns nästan aldrig att det finns lika många rapporter som säger att vi inte påverkat klimatet, som de som säger att det är vårt fel. Om man tänker på saken så blir det nästan ologiskt att tro att det enbart är människor som påverkat klimatet. Temperaturen varierar över tid. För ett par tusen år sedan så var Sverige (och stora delar av åtminstone norra halvklotet) täckt av is. Istider kommer och går, helt naturligt. Och om teorierna rörande vad som kommer att hända om temperaturen fortsätter att stiga stämmer, så kommer detta leda till en ny istid. Hemskt för människan, men fullt naturligt. Jorden har varit med om en hel del, långt innan människan fanns. Jag menar, någonting dödade i stort sett allt djurliv på planeten för ett tag sen (när dinosaurierna dog ut). Inte var det väl dinosauriernas användande av aluminiumburkar, plastpåsar och behov av att ta bilen överallt som ledde till deras utrotning?

Naturen är hård och skoningslös, men allt fortsätter. Förändring är inte alltid dåligt. Därför har jag svårt för organisationer som håller på och ska "rädda planeten". Vilket arrogant skitsnack! Planeten mår hur bra som helst, däremot är människans mysiga tillvaro på väg åt skogen. Alla som vill "rädda planeten" kan ta och börja vara lite ärliga tycker jag och faktiskt säga "förhindra all förändring som kan vara till nackdel för oss människor". Vissa verkar dock vara intresserade av att bevara allt liv som det är just nu, och de kan lägga till "och alla andra nu levande arter" på slutet där. Men tro inte att livet kommer försvinna med människan. Evolutionen är nämligen så fantastisk att andra arter kommer att anpassa sig och fortsätta leva. Så egentligen gör vi väl resten av livet här på Jorden en tjänst genom att försöka utrota oss själva? Vi är ju faktiskt aningen lika parasiter i vårt sätt att vara, speciellt om man jämför med andra däggdjur.

Tänkte avsluta med ett fint citat från T. Pratchett:
"the real equation is: knowledge = power = energy = matter = mass."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar