onsdag 26 maj 2010

Trolleri, lurendrejeri och bedrägeri

Har lite smått börjat leka runt med korten igen. Trolleri är kul. Man får ju lura folk, och ju mer man lurar dom ju gladare blir dom! Det är väl en av dom få tillfällen där folk vet redan innan att dom kommer att bli blåsta, och inte har något emot det. Mycket märkligt egentligen... Om man säger till innan att det bara är ett trick så är det visst ok. Däremot finns det ju riktigt fula fiskar där ute också. Såna som blåser folk på pengar genom att köra diverse olika trick, av typen "gissa vart ärtan ligger" och liknande. Men de allra värsta är såna som kör mentalism (alltså typ tankeläsning), och säger att det är på riktigt. Det finns ännu inga som helst bevis för några övernaturliga psykiska krafter! Det finns ett par riktigt intressanta klipp på nätet rörande såna saker. Jag kan rekommendera att kolla upp James Randi, samt Richard Dawkins som intervjuar Derren Brown. För övrigt kan jag verkligen rekommendera att kolla upp mycket av det som Derren Brown gjort, då han är fruktansvärt kunnig på hur det mänskliga psyket fungerar och är riktigt duktig på att manipulera människor (vilket kan få folk att tro att han har övernaturliga krafter, men allt är bara tricks). Helt enkelt en riktigt duktig mentalist (som ordet används inom trolleri).

För övrigt är jag nästan lite fundersam på om kunskap inom trolleri gör att man blir mer skeptisk till övernaturliga fenomen. När jag ser någon som försöker hävda att dom kan prata med andar, läsa tankar eller som besitter telekinesi så blir jag inte särskilt imponerad, utan börjar istället tänka "hmm, undrar hur det där tricket går till...". Lägg sen till kunskap inom psykologi, bland annat hur vi människor alltid försöker hitta mönster i vår omgivning (t.ex. när vi tycker att ett moln helt klart ser ut som en hund), så har man en hel ammo för att vara kraftigt skeptisk till övernaturliga fenomen, och kanske framförallt parapsykologiska saker. Det är ju faktiskt bara trolleri, fast dom säger att det inte är det... Vilket betyder att det är rent lurendrejeri.

Det finns inga spöken, varulvar eller vampyrer (om man inte pratar om fladdermössen d.v.s.)... Det som däremot finns, är en fullständigt vettig förklaring. Så var snälla lite skeptiska till det ni ser på TV, för mycket av skräpet där är bara bedrägeri...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar